Naast een volledig uitgeruste privéwoning en -tuin/terras hebben de cohousers van het Boldershof ook een gigantische gemeenschappelijke tuin en een centraal gebouw waarin functies gedeeld worden. Cohousing is dus niet hetzelfde als samen in één huis wonen!
Een cohousingwijk probeert het buurtgevoel van een traditionele dorpskern te restaureren. De wijk is zo ontwikkeld dat ontmoeten gestimuleerd wordt. De buren kennen elkaar en leeft er een sociale bewogenheid.
Daarnaast is cohousing een antwoord op een aantal stedenbouwkundige knelpunten in Vlaanderen: slimmer ruimtegebruik, rustige wijken, veilige speelruimte voor kinderen, compacter bouwen, meer groenbehoud en aandacht voor waterhuishouding.
Cohousing zet de traditionele projectontwikkeling op zijn kop. Eerst worden de bewoners gezocht. Die krijgen de kans om hun eigen buurt te dromen, uit te denken, te plannen en te bouwen. De leden van cohousing Boldershof sturen het ontwerpproces zelf aan en bouwen zo een wijk uit die aansluit bij hun behoeftes.